Fortsätt till huvudinnehåll

Hur fungerar egentligen företagslån

Företagslån fungerar på ett liknande sätt som privatlån, men det finns vissa skillnader eftersom det handlar om att låna pengar för företagsändamål. Även du som vill tjäna pengar som frilansare kan behöva ta ett lån för att komma igång. Vanligtvis ansöker företag om lån från banker, kreditinstitut eller online-låneplattformar. Företaget måste vanligtvis presentera sin affärsplan, bokföring och ekonomisk historik för att visa att det är en pålitlig låntagare och kan återbetala lånet. 

Långivaren kommer sedan att bedöma företagets kreditvärdighet och bestämma om det är en god risk att låna ut pengar till. Om lånet godkänns kommer företaget att få ett erbjudande om lån. Detta erbjudande kommer att innehålla information om lånevillkoren, inklusive ränta, återbetalningstid och eventuella avgifter som kan tillkomma. Om företaget accepterar erbjudandet, kommer lånet att ges ut och pengarna sätts in på företagets bankkonto. 

Företaget betalar sedan tillbaka lånet genom att göra regelbundna betalningar som vanligtvis består av både ränta och amortering. Räntan är kostnaden för att låna pengar, medan amorteringen är en del av den totala lånebeloppet som betalas tillbaka varje månad. Det är viktigt att notera att företagslån kan vara säkrade eller obesäkrade. 

Ett säkrat företagslån innebär att företaget måste sätta upp något som säkerhet för lånet, till exempel fastigheter eller utrustning. Om företaget inte kan återbetala lånet kan långivaren ta denna säkerhet för att täcka förlusten. Ett obesäkrat företagslån innebär att det inte finns någon säkerhet kopplad till lånet, vilket innebär att långivaren tar större risk och vanligtvis ger en högre ränta på lånet.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Den nya digitala ekonomin

Den nya digitala ekonomin påverkar förstås även dig som företagare mycket. Skall du låna pengar till ditt företag gör du till exempel det i dag online. Skall du ta emot betalningar, fakturera och sälja sker det även allt som oftast online för många företag, ja stora som små. Detta gör att du som företagare måste hänga med i svängarna vad gäller den digitala utvecklingen. Ett perfekt sätt att göra detta på är självfallet att läsa bloggar om ekonomi eller tidningar om digital utveckling. Gör man inte detta riskerar man att skjuta sig själv i foten. En bra start är kanske att gå en datakurs om man känner sig mycket ovan med data och internet. Ett bra sätt att fånga upp intressanta saker om den nya digitala ekonomin är att läsa en bra ekonomitidning .

Svenska kortfilmer för företag

Om du driver ett företag kan det vara en god idé att sattsa på att skapa bra innehåll för att nå ut. Ett sätt att nå ut kan vara att skapa svenska kortfilmer och lägga ut på YouTube eller annan plattform som reklam. Många företag använder sig av filmteknik för att hitta nya kunder. Detta behöver heller ej vara så dyrt i dagens läge. Kortare filmer kan i princip spelas in via mobilen och läggas upp direkt på sociala medier. Genom att lägg upp film på social media kan man enkelt skapa en bättre kontakt med målgruppen.Vill man skapa bättre film kan man köpa en kamera för ca 5000-10000 och få riktigt bra kvalitet på sin video. Det är bra om det finns separat ljudingång eftersom ljust ljudupptagningen brukar vara sämre på inbyggda varianter.

Priser på villaolja få företag att byta värmesystem

I dagens läge är det inte många företag som fortfarande använder villaolja för att värma upp sina lokaler. Detta eftersom det helt enkelt blir för dyr att använda sig av. Den senaste tidens prisökningar är heller inte så bra om man fortfarande eldar med olja i sina verksamhetslokaler. Alltfler företag går över till att använda pellets eller koppla in sig på fjärrvärme. Även nyttjande av bergvärme har blivit allt mer populärt bland svenska företagare. Om du formfarande som företagare använder villaolja kan det vara en fördel att se över priset på villaolja för närvarande eftersom det ändras över tid.